Sairaalarakennushankkeet pysyvät budjeteissaan ja aikataulussaan

Julkisuudessa on viime aikoina puhuttu paljon julkisten rakennushankkeiden budjettien paisumisesta ja aikataulujen pitkittymisestä.

Julkisia rakennushankkeita voidaan kuitenkin toteuttaa myös kustannustehokkaasti ja aikataulussa pysyen:

”Meillä HUS Kiinteistöissä on näyttöä siitä, kuinka sairaaloita voidaan rakentaa sekä ammattitaitoisesti että kustannustehokkaasti arvojemme mukaisesti. Jo 30 vuotta olemme pysyneet hyvin talousarvioissa emmekä ole ylittäneet meille asetettuja aikatauluja”, HUS Kiinteistöjen toimitusjohtaja Juha Tiuraniemi sanoo.

Viimeisten 20 vuoden aikana HUS Kiinteistöillä on ollut 250 rakennushanketta, joiden yhteenlasketut toteutuneet kustannukset ovat 663 miljoonaa euroa. Kun tästä summasta vähennetään näiden hankkeiden investointipäätösvaiheen kustannusarviot, saadaan erotukseksi 3,5 miljoonaa euroa, joka on vain 0,5 % kaikista kustannuksista.

Suurin yksittäinen rakennushanke on käynnissä oleva Siltasairaala, jonka kustannusarvio on 295 miljoonaa euroa. Meilahden sairaala-alueella sijaitseva Siltasairaala valmistuu tämän hetken näkemyksen mukaan sekin aikataulun mukaisesti kesäkuussa 2022.

”Rakennushankkeiden hyvään kustannuspitävyyteen on päästy sairaalaympäristöön erikoistuneella osaamisella, erinomaisella suunnittelulla sekä toteutusmallien ja käytäntöjen jatkuvalla kehittämisellä” Tiuraniemi sanoo.

HUS Kiinteistöissä kehitetään yhdessä kiinteistö- ja rakennusalan edelläkävijöiden kanssa niin kutsuttua yhteistoiminnallista projektimallia, jossa yhteistyö tilaajan, urakoitsijan ja suunnittelijoiden kanssa on entistä tiiviimpää. Urakoitsija otetaan esimerkiksi mukaan jo hankkeen kehitysvaiheeseen, jolloin hankkeen ennustettavuus paranee.

Parhaillaan kehitetään mallia kohti vähähiilistä rakentamista. Myös digitalisaatiota hyödynnetään entistä enemmän.

”Systemaattisella tietojohtamisella ja digitalisaation hyödyntämisellä pyrimme sekä kustannustehokkuuden että laadun paranemiseen”, Tiuraniemi sanoo.