Tammisairaalan taideohjelma tuo julkisivuun taiteellisia elementtejä

Meilahden sairaala-alueen läheisyyteen, Paciuksenkadun ja Zaidankadun väliin rakennettava uusi HUS Kiinteistöt Oy:n rakennuttama Tammisairaala keskittyy pääosin HUSin silmätautien erikoissairaanhoidon toiminnoille. Jo Tammisairaalan rakennuslupaa myöntäessä Helsingin kaupunki edellytti, että julkisivussa tulee olla taiteellisia elementtejä.

Tuula Lehtisen julkisivuteos Blur Circle Tammisairaalan kaupunkiteemaisessa rakennusosassa.

Tammisairaalan taideohjelman lähtökohtana on ollut tulevien potilaiden erilaiset näkörajoitteet ja näkemisen haasteet. Taideohjelma rakentuu kolmen teeman ympärille: kaupunki, meri ja luonto.

Julkisivutaiteen kilpailun voitti mosaiikkiteoksistaan tunnettu taiteilija Tuula Lehtinen, jonka puna-, sini- ja vihreäsävyiset teokset, eli kaupunkia, merta ja luontoa kuvaavat julkisivut, ovat jo nähtävissä Paciuksenkadun varrella. Rakennusosille määritetyt rauhalliset, murretut väriteemat helpottavat potilaiden orientoitumista alueella.

Mosaiikeista koostuva julkisivu näyttäytyy eri tavoin eri katseluetäisyyksiltä tarkasteltuna. Teoskokonaisuuden nimi, Blur Circle, viittaa optiikan lainalaisuuksiin: epätarkkaan näkemisen alueeseen, jossa lähdekuva ei kuvaudu kristallinkirkkaasti.

Lisäksi lastenosaston eläinaiheisissa pronssiveistoksissa kosketusaisti on nostettu vahvaan rooliin. Vaatimuksena on ollut, että taide ei saa haitata esimerkiksi häikäisemällä ja kosketettavat teokset on helppo pitää puhtaana.

Myöhemmin sairaalan käyttöönoton lähestyessä valmistuu rakennuksen eteläpäätyyn myös valoteos. Kautta linjan on noudatettu periaatetta, että Tammisairaalaan varta vasten tilatut teokset voi kokea, vaikka täyttä näkökykyä ei olisi.

Tammisairaalan on määrä aloittaa toimintansa vuonna 2025.

Julkisivujen näkymä Paciuksenkadulle päin.

Lisätiedot:
Jaana Toivokoski, projektipäällikkö, HUS Kiinteistöt Oy, jaana.toivokoski@hus.fi, puh. 040 189 7005